7 Haziran 2007 Perşembe

XAML Hakkında

.Net Framework 3.0 programlama modeli için kullanıcı ara yüzü oluşturmamıza yarayan xml tabanlı işaretleme dili olan XAML ile birlikte code-behind dosyaları kullanılarak, çalışma zamanı mantığı ile kullanıcı ara yüzü birbirinden ayrılmıştır. .Net Framework 3.0 içerisinde bulunan xaml dilini içeren dosyaların uzantısı .xaml’dir.

XAML’in içerisinde daldığınızda xml yapısında olan dosyaların içerisinde boğulacaksınız. Microsoft bunu da göz önünde bulundurarak bizler için Microsoft Expression Interactive Designer aracını geliştirmiş. Bu araca Visual Studio 2005 Paketinden ayrı olarak erişebiliyoruz.

Daha önceden de bildiğimiz business objects kavramı XAML tarafından da desteklenmesinin yanı sıra, XAML ile birlikte karşımıza yeni kavramlar da çıkmakta. Örneğin Content özelliği… Eskiden kullanıcıya gösterdiğimiz değer, kontrolün Text özelliğine değer atadığımız değer iken şimdi ise bu işi Content özelliği ile yapmaktayız. Ayrıca XAML dilinin Case-Sensitive olduğu konusunda da sizi uyarmak isterim. Farkında olmamız gereken şeylerden bir diğeri ise değer atama işlemi. XAML dili xml tabanlı bir dil olduğundan atama işlemlerini de xml dilinde nasıl kullanıyorsak ona uygun şeklide yapmalıyız. Yine xml formatına uyması açısından bir adet Root’umuz ve xmlns’lerimiz mevcut.

Şemalardan birini örnek verecek olursam;

http://shemas.microsoft.com/winfx/2006/xaml/presentation

Gün geçtikçe wpf üzerinde güncellemeler olduğu için bu şema ileride size destek veremeyebilir.

Eskiden butonun click olayında bir şeyler yazmak istediğimizde butonun üzerinde çift tıklayıp açılan bölümde o olay çalıştığında gerçekleşmesini istediğimiz kodları yazardık. WPF’te iste çift tıklama olayını ortadan kaldırmışlar. Uygulamaya çalışırken şaşırmayın. Bunun yerine olayı kendimiz oluşturuyoruz. Bu iş biraz manuel oluyor ama Microsoft’un ileride bunun da bir çaresini bulacağından eminim.

Son olarak söylemek istediğim şey; XAML kullanmış biri olarak eskiden DirectX kütüphanelerinde saatlerinizi harcayarak yaptığınız grafiksel işlemleri XAML ve code-behind dosyalarını kullanarak çok kısa bir süre içerisinde ve çok kolay bir şekilde yapabilme imkânı sunuyor.

1 yorum:

Kadir Çamoğlu dedi ki...

Peki XBAP nedir?