9 Haziran 2007 Cumartesi

WPF ve Diğer Microsoft Uygulamaları

Artık .Net Framework 3.0 ile uygulama geliştirebiliyoruz. Peki .Net 2.0 ile alıştığımız kontrollere ne olacak?

—Tabi ki cevabı çok basit... Microsoft geleneğini bozmadı ve versiyonlara geriye dönük destek vermeyi .Net Framework 3.0 da da devam ettirdi. .Net Framework 3.0 kullanırken, .Net Framework 2.0 kontrollerini de uygulamamız içerisinde kullanmaya devam edeceğiz.

Microsoft .Net Framework 3.0, farklı teknolojilerdeki microsoft uygulamalarıyla çalışabilmemize olanak sağlıyor. O zaman diğer soru geliyor: WPF ile hangi Microsoft uygulamaları ile çalışabiliriz?

1) WindowsForms

Dediğim gibi eskiden kullandığımız DataGridView kontrolü ile çalışabiriz. Geçmişe dönük desteği kullanabilme imkânını WPF ile birlikte gelen WindowsFormsHost sağlamaktadır. WindowsFormsHost aynı zamanda ActiveX denetimini de desteklemektedir. Ayrıca ElementHost ile Windows kontrollerinin yapacaklarını da yönetmiş oluruz.

2) Win32/MFC

.Net Framework çıkmadan önce programcılar kullanıcı ara yüzlerini c++ tarzı programlarla yazılmış Win32 API ya da MFC kullanarak yapıyorlardı. WPF ile birlikte gelen HwndHost sınıfı ile bu gelenek devam etmekte.

3) Direct3D

WPF ile kullanıcılara Direct3D ile çalışma imkânı verilmekte.

4) AJAX/”Atlas”

Karşımıza ilk olarak Internet Explorer 5.0 ile çıkan AJAX 2000’lere yaklaştıkça popülaritesini arttırdı. XMLHttpRequest ile başlayan bu furya gün geçtikçe web programcıları tarafından benimsendi ve günümüzde kullanılmakta. WPF, AJAX teknolojisinin tamamen arkasında.

5) “WPF/E”

Benim için en önemli Microsoft uygulaması ise WPF/E. E’nin açılımı ise Everywhere. Microsoft programcılarının en çok yakındıkları konu ise Microsoft uygulamalarının sadece Microsoft işletim sistemleri üzerinde çalışmasıdır. WPF/E ile platform bağımsız uygulama geliştirebilme gücüne erişmiş durumdayız. Bu yaklaşıma javascript tabanlı olmasıyla ulaşıldı.

Hiç yorum yok: